Zandkrab 18,

5658AD, Eindhoven

+31 40 291 22 33

Kantooruren

Kantoor bereikbaar van

Ma - Vrij: 9:00uur - 17:30uur

Zelfstandig ondernemer en de belastingdienst

ZELFSTANDIGE ONDERNEMER EN DE BELASTINGDIENST

Om door de belastingdienst aangemerkt te worden als zelfstandig ondernemer, moet u in ieder geval aan de volgende criteria voldoen:

Urencriterium of omzetcriterium.

Standaard moeten de ZZP’ers voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per jaar. D.w.z. dat ze 1225 uur per jaar minstens moeten werken in hun eigen onderneming. Dat komt neer op een gemiddelde van 23 uur per week.(ZZP-er is een zelfstandige zonder personeel. U geniet een regelmatig inkomen uit uw bedrijf.

Het aantal opdrachtgevers.

U moet meerdere opdrachtgevers hebben om aangemerkt te worden als ondernemer. -Indien u er zeker van wilt zijn dat er geen sprake van loondienst is (dienstbetrekking) dan kunt u op de site van de belastingdienst een modelovereenkomsten  downloaden. -Middels deze modelovereenkomst beoordeelt de belastingdienst of u daadwerkelijk in aanmerking komt van het zelfstandig ondernemerschap, zie www.belastingdienst.nl.

Inschrijving Kamer van Koophandel.

Als zelfstandig ondernemer kan men zich laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Men dient ook een unieke naam voor de onderneming te hebben. Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel is echter niet verplicht voor een onderneming, echter wel te adviseren omdat dit een pré heeft richting de belastingdienst m.b.t. acceptatie van de zelfstandigheid. Daarnaast kan hiermee inkopen worden gedaan bij de diverse groothandels en kan bijvoorbeeld een domeinnaam worden vastgelegd voor het internet. Voor meer informatie zie ook www.kvk.nl.

Belastingdienst.

Een zelfstandig ondernemer is zelf verantwoordelijk voor het aanmelden bij de belastingdienst, meestal als je een inschrijving bij de Kamer van Koophandel doet wordt je automatisch ook bij de belastingdienst aangemeld. Na 6 tot 8 weken  ontvang je van de belastingdienst een bevestiging met daarop o.a. een BTW nummer. Voor meer informatie zie ook www.belastingdienst.nl.

Duurzaamheid en omvang van de werkzaamheden.

Het uitgangspunt is dat u voor een langdurige periode continuïteit biedt aan uw opdrachtgevers. Omvang van de investeringen: als ondernemer dient u te investeren in uw onderneming.

Zelfstandig werven van opdrachtgevers.

Een zelfstandig ondernemer dient zelfstandig opdrachtgevers te werven en reclame te maken.

Het lopen van debiteurenrisico.

Een zelfstandig ondernemer dient debiteuren risico te lopen.

Het voeren van een boekhouding.

U bent als ondernemer verplicht om een eigen boekhouding te voeren. Een goede administratie is de basis voor uw btw-aangifte en deze moet goed controleerbaar en inzichtelijk zijn. Uw administratie bestaat uit alle gegevens over uw onderneming die vastgelegd moet worden op papier of digitaal. U bent verplicht om de administratie 7 jaar te bewaren.  U moet doen waar u goed in bent!  Laat de boekhouding maar aan ons over hier zijn wij goed in. Wij heten niet voor niets EasyAccounts wat betekent …..makkelijk boekhouden!   Meer weten hoe u de boekhouding makkelijk bij kunt houden, bel T: 040-2912233 of mail ons info@easyaccounts.nl

error: Content is protected !!